PÁLYAFOGLALÁS

MI AZ A PADEL?!

A padel az egyik legszórakoztatóbb, közösségi ütős labdajáték. Leginkább a fallabda vagy squash és a tenisz kombinációja, mind a pályát, mind a felszerelést vagy a szabályokat illetően. A Padel olyan sport, amely ötvözi az akciót a szórakozással és a társadalmi interakcióval. Ez egy nagyszerű sport minden korosztály és képességű játékos számára, mert gyorsan és könnyen megtanulható. A legtöbb játékos a játék első fél órájában megtanulja az alapokat, így gyorsan élvezheti a játékot. A padelt nem annyira uralja az erő, több a technika, hiszen a pontokat stratégia útján szerezzük, nem pedig tiszta erővel, ezért ideális játék férfiaknak, nőknek, fiataloknak és időseknek hogy akár versenyezzenek is egymással.

Ismerd meg a padel történetét, szabályait és a játékhoz használt felszerelést!

PADEL TÖRTÉNELEM

A mexikói Enrique Corcuerát a padel tenisz feltalálójának tartják. A történet szerint 1969-ben úgy döntött, hogy egy körülbelül három méter magas falat épít a villája hátsó, kert felőli részén, a már meglévő egymással szemben lévő falak kiegészítése képen. A falakhoz mindkét oldalon két-két közepes magasságú falat illesztett, oldalait pedig fémből készült kerítéssel zárta le. Így létrejött a 20×10 méteres pálya. A középre hálót rakott. A szabályokat úgy találta ki, hogy azok ugyanazok legyenek, mint a teniszben, azzal a változtatással, hogy a falakat is lehetett használni.

PADEL PÁLYA

A versenyzésre alkalmas padel pálya 10×20 méteres területet foglal magában, így a teniszpálya méretétől pár méterrel kisebb. A pályát üvegfal és részben kerítés veszi körül, középen háló választja el a két térfelet.

PADEL ÜTŐ

A padelt speciális, külön erre a sportra tervezett ütőkkel játsszák, ami jóval könnyebb, mint egy teniszütő, ezáltal bárki által könnyen kontrollálható vele a játék. Elképesztő sokszínűsége, a felületen kialakított grafikák a padel ütőket kimondottan vonzó látvánnyá is teszik.

PADEL-LABDA

A játékhoz tartozó labda a teniszlabdával megegyező kinézetű és méretű, ugyanakkor lazább szerkezetű, így az átlagban 90 perces mérkőzés kevesebb állóképességgel is élvezhető és végigjátszható.

PADEL SZABÁLYAI

A padelt párosban játsszák, a tenisznél mintegy 25%-al kisebb pályán, a tenisz pontozása és szabályai szerint. Amitől igazán vidám és izgalmas ez a játék, az az, hogy a pálya plexivel van körülvéve, s így a labda túlsó térfélre juttatásához – hasonlóan a squashoz – a falak is használhatók. Az igazán hosszú labdameneteket és vicces pillanatokat a hálóval egy vonalban lévő kijáratok biztosítják, amit a játékosok arra használhatnak, hogy a pályáról kikerülő, de még érvényes labdát visszaadják. Nem véletlen, hogy számos nagy teniszezőt, pl. Rafa Nadalt is elbűvöli ez a játék, s egyre többen játszanak a padelbajnokságokban is. 

A PADELBAN CSAK AZ VESZÍT, AKI NEM ÉLVEZI A JÁTÉKOT

padel padel padel

PÁLYAFOGLALÁS